Protect-Streams-4-Sea

Prezentare

Prezentare video
ANAR Buzau-Ialomita Logo Principal Color-01

In contextul actual privind cresterea cantitatii de deseuri si poluanti care ajung prin intermediul cursurile de apa in mari si oceane, Administrația Bazinală de apă Buzău-Ialomița este partener in proiectul „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natura în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deseuri“, cu acronimul „Protect-Streams-4-Sea”, alaturi de institutii si ONG-uri din Grecia, Turcia, Moldova si Armenia, liderul de proiect fiind partenerul grec.
Proiectul „Protect-Streams-4-Sea” se desfasoara in cadrul Programul operațional comun pentru cooperare transfrontalieră „Black Sea” 2014-2021, finanțat de Instrumentul european de vecinătate (ENI), unul dintre obiectivele specifice fiind „Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în bazinul Mării Negre”.
Proiect a fost lansat pe 20 iulie 2020 si se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni.
Obiectivul principal al proiectului „Protect-Streams-4-Sea” este protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră.
Zona pilot in care se vor desfasura activitatile cuprinse in pachetul de lucru al proiectului este reprezentata de cursul principal al raului Buzau de la limita cu judetul Covasna si pana in aval de localitatea Patarlagele, inclusiv lacul de acumulare Siriu.
Alegerea zonei pilot s-a realizat avand ca puncte de plecare urmatoarele aspecte:
-a fost indeplinit criteriul de eligibilitate al programului in ceea ce priveste zona de desfasurare a proiectului;
-lacul de acumulare are ca folosinta principala utilizarea apei in scopul potabil asigurandu-se astfel apa potabila pentru o serie de localitati din aval;
-identificarea zonelor de acumulare in zona barajului Siriu a unor cantitati semnificative de deseuri transportate de raul Buzau, in special in perioade de viituri si actiunile de colectare ale acestora de catre reprezentantii ABABI ingreunate de lipsa unor echipamente performante in acest domeniu;
– dezvoltarea turistica a zonei, care reprezinta o presiune importanta asupra acumularii Siriu si a cursului de apa in ceea ce priveste managementul deseurilor, in special cele de plastic.”
Activitatile propuse se vor concentra asupra identificarii si monitorizarii cailor prin care poluantii si deseurile ajung in Marea Neagra din apele de suprafata (rauri si lacuri), in special deseurile de plastic. Pentru aceasta se vor stabilit metodologii comune de monitorizare a acestor poluanti si a deseurilor si se vor stabili cele mai bune practici de gestionare in vederea reducerii cantitatilor de deseuri care ajung in Marea Neagra.
Un obiectiv important al proiectului este cel legat de constientizarea populatiei privind importanta respectarii regulilor impuse de un management al deseurilor care sa reduca impactul asupra mediului. In cadrul proiectului vor avea loc intalniri cu autoritatile locale care vor fi beneficiarii directi ai acestui proiect, in care se vor prezenta cele mai bune practici de gestionare a deseurilor bazate pe rezultatele obtinute din activitatile de identificarea a punctelor vulnerabile la acumularea de deseuri.
Pe parcursul desfasurarii proiectului se vor desfasura activitati de educatie ecologica in care vor fi implicati elevii scolilor din localitatile din zona pilot, dar si studenti de la Facultatea de Biologie Bucuresti.
De asemenea in cadrul propiectului se vor testa cateva echipamente de colectare a deseurilor ajunse in apa. Pentru aceasta ABA Buzau-Ialomita va achizitiona un echipament sub forma unei platforme amfibii care va colecta eficient deseurile de plastic de pe suprafata acumularii Siriu.
Acest proiect va spori cunostintele in ceea ce priveste monitorizarea poluantilor si a deseurilor si va oferi solutii prietenoase cu mediu care pot fi luate in considerare in procesul de luare a deciziilor in vederea mentinerii/imbunatatirii starii calitatii resurselor de apa si la gestionarea deseurilor la nivel de bazin hidrografic.

Activitati ale proiectului: Educatie ecologica 16 iunie 2021

#ProtectStreams4Sea
#ApaSiDependentaDePlastic
#NouaNePasa
 Zona pilot in care se vor desfasura activitatile cuprinse in pachetul de lucru al proiectului este reprezentata de cursul principal al raului Buzau de la limita cu judetul Covasna si pana in aval de localitatea Patarlagele, inclusiv lacul de acumulare Siriu.
Activitatile propuse se vor concentra asupra identificarii si monitorizarii cailor prin care poluantii si deseurile ajung in Marea Neagra din apele de suprafata (rauri si lacuri), in special deseurile de plastic.
Un obiectiv important al proiectului este cel legat de educatie ecologica in care sunt implicati elevii scolilor din localitatile din zona pilot: Scoala gimnaziala Siriu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu si Liceul Teoretic „Radu Vladescu”- Patarlagele
In data de 22 martie 2021, cu ocazia Zilei mondiale a APEI, a fost lansat un concurs numit „Noua ne pasa”, la care s-au inscris noua echipe de la cele trei unitati de invatamant. Echipele participante au pregatit obiecte folositoare (suport creioane, vaze, ghivece flori, bijuterii, etc) prin reutilizarea obiectelor din plastic (ambalaje). Prin acest concurs s-a dorit constientizarea faptului ca obiectele de plastic din unica folosita se pot transforma in obiecte cu multiple folosinte.
In data de 16 iunie 2021, in cadrul activitatii ”APA si dependenta noastra de PLASTIC”, organizata la Sistemul hidrotehnic Siriu, a avut loc si premierea castigatorilor.
Toate echipele participante au fost declarate castigatoare datorita implicarii si creativitatii de care au dat dovada.
• Premii speciale au obtinut echipele Scolii gimnaziale Siriu care au propus o capcana pentru colectarea deseurilor plutitoare, contruita din PET-uri, sub coordonarea dnului profesor George Branzea.
• Premii pentru mesaj ecologic au obtinut echipa „Eroii apelor” cu proiectul „Mediul nociv al balenelor” si echipa „Speranta verde” cu proiectul „Moara cu noroc” de la Liceul Teoretic „Radu Vladescu”- Patarlagele, sub coordonarea dnului profesor Constantin Mircica
• Premiul special de CREATIVITATE a fost obtinut de echipa „Cercetasii naturii” de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu, pentru obiecte realizate prin reutilizarea plasticului, sub coordonarea dnei profesor Pertea Petronela
Premiul I, II si III au fost obtinute de echipe care au raspuns exact la cerinta concursului si care au impresionat juriul cu inventivitatea si creativitatea obiectelor:
• Premiul I- Echipa 4 R- Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu- sub coordonarea dnei profesor Pertea Petronela
• Premiul II- echipa „Albinutele ecologice”- Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu- sub coordonarea dnei profesor Anghel Cristina
• Premiul III- echipa „Florile sperantei”- Liceul Teoretic „Radu Vladescu”- Patarlagele, sub coordonarea dnului profesor Constantin Mircica
 In cadrul activitatii elevii au aflat informatii legate de poluarea actuala cu deseuri din plastic de la dr. biol. Oana Ristea; au fost prezentate categoriile de deseuri din plastic si s-au prezentat efectele nocive al macroplasticului dar si a microplasticului pentru organismele acvatice dar si pentru OM.
A doua parte a actiunii a fost dedicata Acumularii Siriu; astfel elevii au aflat istoria acumularii Siriu, date tehnice ale acumularii si folosintele acumularii de la inginer Laura Zaharia, Directorul SGA Buzau.
Activitatea legata de Acumularea Siriu si poluarea cu plastic s-a incheiat cu o vizita pe coronamentul si in galeria barajului.
#ColecteazaSelectiv
#RecicleazaReutilizeazaReduPlasticulDinViataTa

Activitati ale proiectului: Ecologizare 11 iulie 2021

In viata noastra de zi cu zi exista #CEVA care ne face traiul zilnic confortabil. Acel CEVA sunt obiectele de plastic care ne insotesc peste tot.

Plasticul (sau masele plastice) reprezinta una dintre inventiile fara de care gospodariile noastre nu ar fi putut sa se bucure de numeroase inovatii sau confort la preturi accesibile. Priviti in jur si il veti regasi intr-o serie de lucruri din camin: de la tamplaria tip termopan la rafturile pentru pantofi din hol, de la carcasa computerului pana la finisajele masinii de spalat si ale aerului conditionat, de la vasele si rafturile din frigider, pana la accesoriile pe care le folositi pentru curatenie sau cutiile de medicamente, de la materialele folosite pentru termoizolatii pana la tevile sanitare si instalatiile electrice.

Si putem spune: „DA, suntem DEPENDENTI de plastic!”

Ca in orice dependenta, utilizarea PLASTICULUI in exces si iresponsabil are consecinte grave, pana la catastrofice.

Daca pentru unii acesta poluare devine deranjanta deoarece afecteaza confortul vietiii, strica peisajul, face imposibila practicarea anumitor activitati (inot, plimbari, relaxare,etc), poluarea cu plastic devine catastrofala pentru animale, pentru ca Plasticul este o substanta pe care NATURA nu o poate digera.

Astfel calitatea plasticului numita DURABILITATE, pentru care este cea mai utilizata substanta, devine cea mai terefianata amenintare pentru viata de pe Pamant.

Toate deseurile din plastic nu raman in locul in care au fost produse ci ajung prin intermediul raurilor in MARI si OCEANE.

Si pentru ca toti iubim valea Buzaului si ne mandrim cu frumusetea Acumularii Siriu, ne-am gandit sa oferim acestor tinuturi minunate o curatenie generala.

Va invitam duminica, 11 iulie 2021, sa petrecem impreuna o zi minunata, la o actiune de ecologizare a zonei raului Buzau in localitatile Patarlagele, Nehoiu si Siriu, dar si a acumularii Siriu.           Actiunea de voluntariat va incepe in jurul orei 11.

Actiunea se va desfasura in cadrul proiectul „Protectia cursurilor de apa pentru o Mare Neagra curata prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control si practici bazate pe natura în vederea reducerii sedimentelor si poluarii cu deseuri”, cu acronimul „Protect-Streams-4-Sea”, in care Administratia Bazinala de apa Buzau-Ialomita este partener alaturi de institutii si ONG-uri din Grecia, Turcia, Moldova si Armenia. Un obiectiv important al proiectului este cel de constientizare a populatiei privind colectarea selectiva a deseurilor, pentru reducerea cantitatii de plastice care ajung in Marea Neagra.

Pentru informatii suplimentare urmariti pagina de facebook a Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita sau sunati-ne la telefon 0741505285 si 0751918429.

         Va asteptam cu mic, cu mare la MAREA PETscuiala!

  

1000 de saci de deșeuri strânși în urma acțiunii de ecologizare de pe râul Buzău

 1000 de saci, echivalentul a 50 de mc de deșeuri, au fost strânși, timp de două ore, într-o acțiune de ecologizare organizată pe 11 iulie, de către Administratia Bazinală de Apă (ABA) Buzău-Ialomița. Peste 95% din deșeurile colectate au fost materiale si obiecte din plastic.

Peste 130 de voluntari au igienizat malurile acumulării Siriu si cele ale râului Buzău, din dreptul localităților Nehoiu, Cislău, Pătârlagele, Viperești, precum și zona digului din dreptul râului Buzău, între podul Mărăcineni și podul CF Vadu Pașii.

Voluntarii provin de la:

  • Administrația Bazinală de Apă (ABA) Buzău- Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Buzău;
  • Autoritățile locale (din partea localităților Nehoiu, Cislău, Viperești);
  • Instituția Prefectului Buzău;
  • Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Buzău,
  • Elevi de la Liceul teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu;
  • Studenți de la Universitatea București-Facultatea de Geografie;
  • Organizații non-guvernamentale: Outdoor events Pătârlagele, Asociația Club Sportiv Profesională de Rafting-Brașov, Green Adventure și Leytto Events Company SRL- Nehoiu.

Common borders. Common solutions.




DESPRE NOI