APA, este cea mai comună substanță de pe Pământ. Este cu noi în fiecare moment al fiecarei zile, fiind caramida fundamentală a vieții. Toate organismele vii au nevoie de apa pentru a supraviețui. De la agricultură la energia hidroelectrică, la industia textilă, de construcții, etc folosim apa în milioane de feluri.
În apă se desfășoară toate legile fizice cunoscute ale naturii.
Oare cunoștem toate secretele acestui incredibil element?
Poluarea, schimbările climatice, ignoranța noastră, ne-a făcut să abuzăm de calitatea apei și să uităm de potențialul ei.
Pe 22 Martie se sărbatoreste la nivel mondial APA, acest elementul fără de care nu ar exista viață pe Pământ.
“Să accelerăm schimbarea! ”
„Fii schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume!
Fiecare picătură/gest contează!”
….reprezintă temele de dezbatere din acest an în luna martie, dedicate APEI!
Ziua Mondială a Apei 2023 își propune să arate necesitatea accelerării schimbării în ceea ce privește soluționarea crizei apei și a salubrității.
Mesajul din acest an pornește de la o veche poveste a populației Quechua din Peru despre o pasăre-colibri care încearcă să stingă un uriaș incendiu de pădure ducând în cioc câteva picături de apă. Atunci când aceasta este întrebată cum crede că poate stinge incendiul din pădure, aceasta îi răspunde: ”Eu îmi fac partea mea. Fiecare picătură contează!”.
Campania declanșată de Un-Water îi încurajează astfel pe oameni să fie ca pasărea colibri, adică să facă tot ce stă în propriile puteri pentru a ajuta la rezolvarea crizei apei și a salubrității.
De aceea, în luna dedicate APEI, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița va organiza o serie de evenimente în care principalul subiect de dezbatere va fi poluarea cu plastic și impactul acestei poluări asupra sănătății mediului și a omului.
Astfel întalnirile cu elevii din școli buzoiene vor reprezenta o oportunitate de a-i îndeamna să fie ei înșiși „acea schimbare pe care ți-ai dori s-o vezi în lume”, adica “acea picătură, care contează” în ceea ce privește reducerea consumului de plastic, colectarea selectivă și ce înseamna o economie circulară.
Pentru ca TOTUL începe de la gesturi mici, deoarece puterea exemplului este determinantă în formarea unor comportantete responsabile si sustenabile față de mediu.