Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natură în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deșeuri”
Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița este partener în proiectul „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natură în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deșeuri”, care a început pe 20 iulie 2020. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de 24 de luni. Obiectivul principal al proiectului „Protect-Streams-4-Sea” este protecția mediului și reducerea poluanților și a deșeurilor din Marea Neagră. Proiectul este finanțat prin EU INTERREG IV “Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020”. Bugetul total al proiectului este de 907,135.00 € cu o contribuție europeană de 834,543.41 €. Liderul de proiect este Universitatea Internațională Elenă din Grecia. În acest proiect sunt implicați încă patru parteneri din regiunea Mării Negre: ABA Buzău-Ialomița din România, Young Foresters Union din Armenia, Eco-TIRAS Asociația internatională River Keepers din Republica Moldova și Universitatea Artvin Coruh din Turcia.
Activitățile propuse în cadrul proiectului se concentrează asupra poluanților și a deșeurilor care ajung în Marea Neagră din apele de suprafață (râuri si lacuri).O altă noutate realizată în cadrul proiectului este achizitia unei ambarcațiuni adaptate pentru colectarea deșeurilor care plutesc pe suprafața Acumulării Siriu.
A.B.A Buzău-Ialomița investighează si monitorizează în cadrul proiectului, poluarea cu PLASTIC din zona pilot, reprezentată de cursul râului Buzău amonte de Acumularea Siriu până în dreptul localității Pătârlagele. Studiile se concentreaza pe investigarea a doua grupe de plastic: macroplasticul (fragmente >5mm) și microplasticul (fragmente <5mm). Asfel au fost realizate activități de depistare și investigare a macroplasticului din zona pilot pe baza unei metodologii redactate în cadrul proiectului. Cel mai important studiu, care este de noutate în România, este analiza fracției de MICROPLASTIC present în sediment și suspensiile din apa. Fragmentele depistate în probe vor fi analizate prin spectroscopie FT-IR prin care se stabilește tipul de polimer și astfel va fi determinată sursa acelui fragment de plastic.
O activitate importantă a proiectului este cea de conștientizare și educație a locuitorilor din zona pilot. S-au realizat două acțiuni de ecologizare cu participarea UAT-urilor Siriu, Pătârlagele și Nehoiu, precum si activități de educație pentru mediul realizate cu elevii Școlii gimnaziale Siriu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu și Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” Pătârlagele.
Informații suplimentare se pot obține la sediul ABA Buzău-Ialomița, persoane de contact Dr.Chimist Maria Marinescu- Manager proiect,0751918429 si Dr.Biol.Oana Ristea, Asistent manager proiect-0757130519.
Programul operațional comun pentru cooperare transfrontalieră „Black Sea” 2014-2021 este co-finanțat de Instrumentul european de vecinătate (ENI) și prin participarea țărilor: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina. Aceasta publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Administrației Bazinale de Apa Buzău-Ialomița și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene. |
Common borders. Common solutions.